PIXSELL je objavio infografiku baziranu na članku časopisa Esquire. Uoči nadolazećih blagdana časopis je objavio 60 najboljih božićnih filmova svih vremena.

Ovo je deset najboljih:

Divan život

Na prvo mjesto njihove liste zasjeo je Divan život, klasik iz 1946. godine. Glavne uloge u njemu imaju James Stewart i Donna Reed. Radnja filma je zasnovana na pripovijetki The Greatest Gift američkog književnika Philipa Van Doren Sterna.

Glavni junak filma, George Bailey (Stewart), poslovni je čovjek na rubu samoubojstva na sam Badnjak. Georgea su pritisnuli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bio je gubitak značajne svote novca, 8000 dolara, koje je zabunom ispustio.

Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence (Henry Travers), koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, obitelj i poznanici izgledali da se nikad nije rodio. Pokazao mu je da je njegov život dragocjen i da se mnoga dobra ne bi dogodila da se nije rodio.

Najluđi Božić

Komedija iz 1989. našla se na drugom mjestu njihove liste. Glavne uloge imaju Chevy Chase, Beverly D’Angelo i Randy Quaid. Clark Griswold (Chase) namjerava provesti sjajan Božić s cijelom svojom obitelji. Planovi za obiteljski Božić ubrzo se pretvaraju u veliku katastrofu.

Božićna priča

Božićna priča je komedija iz 1983. koju je režirao Bob Clark. 9-godišnji dječak Ralphie (Peter Billingsley) za Božić želi samo zračnu pušku, no tu želju odbijaju i njegova majka i učiteljica Shields i Djed Mraz. Razočarani Ralphie otvara božićne darove, a otac ga upućuje na posljednju skrivenu kutiju – u kojoj je puška.

Ovo su, dakle, filmovi koji su zauzeli prva tri mjesta na njihovoj listi i smatraju se klasicima. Imate li vi favorita među njihovih 10 najboljih božićnih filmova svih vremena?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?