POČETKOM siječnja HRT je emitirao regionalni kino-hit, film Ljeto kada sam naučila letjeti. Film je toliko oduševio gledatelje da se i danas na društvenim mrežama mogu pronaći oduševljeni komentari, a mnogi su mahnito tražili i kada će biti repriza, ali i gdje film mogu pogledati opet (HRTi).

“Plakala sam i smijala se – kakav film”, “Davno sam pogledao nešto ljepše”, “Kako pozitivna i lijepa priča”, “Vratilo me u djetinjstvo”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

O čemu je riječ u filmu koji je oduševio gledatelje HRT-a?

Ljeto kada sam naučila letjeti priča je o odrastanju prema istoimenom romanu Jasminke Petrović. Rađen je u srpsko-hrvatskoj koprodukciji. U glavnim su ulogama Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Frano Lasić, Luka Bajto i Ema Kereta Rogić. Režiju potpisuje Radivoje Andrić.

Priča ide ovako:

Pred dvanaestogodišnjom je Sofijom dosadno ljetovanje s dvije bake. Jedna je njezina, s kojom dolazi iz Beograda, a druga je bakina sestra s Hvara koju će Sofija tek upoznati – obiteljske su veze prekinute i treba ih obnoviti. Grozno ljetovanje bez interneta, s dvije starice će idilični jadranski otok, prvi poljubac, mirenje obitelji, ali i suočavanje s tugom pretvoriti u neprocjenjivo i nezaboravno iskustvo.

Film je sniman u Jelsi i Starom Gradu na Hvaru, a Stari Grad je zbog toga uvršten u europski izbor za najbolju lokaciju za snimanje 2022. godine. Ljeto kada sam odlučila letjeti sniman je u rujnu i listopadu 2020. u sklopu programa poticaja Filming in Croatia. Film je u 2022. u kinima pogledalo 33.643 gledatelja te je time bio treći najgledaniji domaći film te godine.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?