OVIH dana na Netflixu je najgledanija nova serija Fool Me Once, koja je snimljena po istoimenoj knjizi iz 2016. hvaljenog pisca Harlana Cobena. Posljednjih godina Harlanove knjige sve su češće adaptirane u serije ili filmove. Dobitnik brojnih nagrada piše misteriozne romane i trilere, koji se bave neriješenim problemima iz prošlosti, ubojstvima i fatalnim nesrećama, a potom radnja ima višestruke obrate.

Sve više njegovih knjiga je pretočeno u serije, koje vrlo brzo osvoje gledatelje na Netflixu. Godine 2018. Coben je potpisao petogodišnji ugovor vrijedan više milijuna dolara s Netflixom, koji je predviđao da će njegovi romani biti razrađeni u serijama ili filmovima na servisu, pri čemu Coben zadržava pravo da radi kao izvršni producent na svima njima. Godine 2022. objavljeno je da je Netflix produžio ugovor na još četiri godine. Fool Me Once samo je jedna od serija temeljena na njegovoj knjizi.

 

Kritičari i gledatelji su Stay Close najviše nahvalili

Od svih postojećih adaptacija Harlana Cobena do danas, najbolju ocjenu kritičara ima Stay Close iz 2021., koja je dobila 92 posto ocjene na stranici za prikupljanje recenzija Rotten Tomatoes. U seriji glavnu ulogu ima Cush Jubo, koja glumi Megan Pierce, bivšu striptizetu koja je sada mama iz predgrađa i živi u Škotskoj sa svojim zaručnikom. 

 

Megan svim naporima pokušava, ali ne može pobjeći od svoje prošlosti. Dok je radila kao striptizeta, zvala se Cassie i tada joj je mnogo ljudi ušlo u život. Cassien nekadašnji klijent Stewart Green, koji je njome bio opsjednut, nestao je bez traga…

Što su rekli kritičari?

“Događa se strahovito puno podzapleta. To je, moram priznati, prilično zabavno. Ako možete progutati klišeje koji se protežu kroz seriju, moglo bi vam zapravo biti stalo do toga što će se dogoditi s Megan”, piše Ellie Harrison za Independent.

Decider piše da je serija puna misterija i intrige. “Kao i u svim drugim Cobenovim adaptacijama, postoje neki bezobrazni dodaci koji možda nisu potrebni. No, pogledajte seriju. Izvedbe su izvrsne, a priča u prvoj epizodi daje dovoljno tragova da gledatelje zaintrigira i – što je još važnije – ne frustrira namjerno glupim pisanjem.”

“Ova serija stvorena je za gledanje u jednom dahu, skačući s jednog cliffhangera na drugi. Ljubitelji prethodnih serija Harlana Cobena u suradnji s Netflixom bi se trebali udobno smjestiti i pogledati ovu”, navodi IndieWire.

A što kažu gledatelji? “Nisam je mogao prestati gledati”, “Nisam očekivao taj preokret na kraju”, “Drugačija je od ostalih britanskih krimi serija”, “Radnja vrlo glatko teče i gluma je odlična”, “Puna je preokreta, nisam znao tko je ubojica sve do zadnje epizode”, “Mislim da je gluma izvrsna i da radnja ima dosta obrata. Likovi imaju mnogo osjećaja, problema i pozadinskih priča.”

Ovo su još neke od serija koje su snimljene prema Harlanovim romanima, a bile su također vrlo popularne na Netflixu kada su izašle.

The Stranger

Serija je snimljena 2020., a u opisu piše: “Adam Price je sretno oženjen otac dvoje djece čiji se život preokrene naopačke nakon što mu stranac otkrije tajnu o njegovoj ženi.”

 

Safe

Ovo je bila prva serija Harlana Cobena na engleskom jeziku koja je stigla na Netflix još 2018. 

Radnja prati Toma, čija je supruga umrla prije godinu dana, pa on odgaja njihove dvije kćeri u prekrasnom zatvorenom naselju, s bliskim prijateljima u blizini. Započinje novu ljubavnu vezu, ali kada njegova najstarija kći nestane pod misterioznim okolnostima, shvaća da zapravo ne zna ništa o ljudima koji su mu najbliži.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?