MLADI hrvatski redatelj David Gašo dobitnik je treće nagrade za film Niska trava na 17. međunarodnom filmsko-glazbenom festivalu Kustendorf, koji je u subotu navečer zatvoren u Mokroj Gori. Film je dobio i posebno priznanje “Vilko Filač”, dodijeljeno direktoru fotografije Tinu Ostrošiću.

“Ova nagrada mi znači puno… Nisam imao nikakva očekivanja, zato mi je još slađe”, rekao je publici David Gašo.

Prvu nagradu Zlatno jaje međunarodni žiri dodijelio je ruskom redatelju Mihailu Gorobčuku za film Ljubičasta zemlja, a indijski redatelj Vivek Rai dobitnik je Srebrnog jajeta za film Shanti.

Festival je utemeljio Kusturica

Emir Kusturica, utemeljitelj festivala koji se održava u pitoresknom turističkom naselju Drvengrad u Mokroj Gori, zahvalio je mladim autorima.

“Najljepše u vašim filmovima je to što imate osjećaj za ljude koji su na neki način izbačeni na marginu društva, što ne pravite filmove o bogatim kretenima, nego se bavite onim što je bila karakteristika sedamdesetih i osamdesetih godina. To suosjećanje je velika stvar”, rekao je Kusturica.

Festival Kustendorf, u organizaciji produkcijske kuće Rasta international i pod pokroviteljstvom srpskog ministarstva kulture, iz godine u godinu posvećuje sve veću pažnju mladim filmskim autorima kroz programsku cjelinu Suvremene tendencije.

Ove su godine u konkurenciji bili autori iz Srbije, Austrije, Hrvatske, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Njemačke, Sjedinjenih Država, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Sjeverne Makedonije, Indije, Češke i Rusije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?