“NE, zovem se Betty”, rekla je na španjolskom, podižući pogled s Biblije uvježbanom nonšalantnošću. Putovnica na njezinom noćnom ormariću, ispod marame i pokraj revolvera kalibra 38, govorila je drugačije: zvala se Lucrecia Adarmez. Ali to je bilo lažno kao i drugi omiljeni alias, Arichel Vince-Lopez.

U trenutku kada je Bob Palombo nakon 11 godina pronašao “kameleonku koja je mogla mijenjati svoj izgled po želji”, bila je poznata pod mnogim imenima: La Dona Gris, La Gorda, La Gordita, The Black Widow, La Madrina.

U tom trenutku konačnog suočavanja s realnošću vratila se na Betty, koja je već odavno nalikovala Betty Boop, ako je taj lik iz 30-ih godina proveo desetljeća u psihotičnoj spirali orgija potaknutih drogom i ubilačkom paranojom.

Poput mnogih prije njega, Palombo je bio opčinjen. Poljubio ju je u obraz i predstavio se kao specijalni agent Uprave za suzbijanje droga koji je trebao konačno privesti Kokainsku majku: “Hola, Griselda. Napokon se srećemo.”

“Nije me poljubila, mogu samo misliti što bi htjela učiniti”, prisjetio se za The Independent danas umirovljeni Palombo njenog uhićenja 1985. godine.

Podjednako je ubijala ljubavnike i neprijatelje

Htjela ga je ubiti. I to bez grižnje savjesti. Griselda Blanco podjednako je ubijala ljubavnike i neprijatelje. Po mogućnosti uz pomoć jednog od njezinih ubojica iz Pistolerosa, koji se vozio na motoru i pucao iz neposredne blizine. Ovom metodom koju je sama popularizirala, provodeći uličnu pravdu, ubijena je ispred mesnice u Medellinu 2012.

 

Ali nakratko nakon što je izvučena iz kuće u kalifornijskom gradu Irvineu tog 17. veljače – za njezin rođendanski vikend – pokazala je tračak ranjivosti ispod hrabrosti.

“Bila je prilično čvrsta i nepokolebljiva, što je tipična kolumbijska poza, nonšalantna, nije baš pokazivala prave emocije. Kad smo je posjeli u auto, ja sam bio na stražnjem sjedalu s njom, a drugi agent je vozio. Odvezli smo se do Los Angelesa, a kad smo se približili zgradi suda, ona je postala vidno potresena”, prisjetio se Palombo i dodao:

“Bila je vidno potresena, tresla se, zgrabila me za ruku i mogao si osjetiti kako se trese, okrenula se i povratila mi na rame. Ne puno, uglavnom je to bila samo žuč, ali znala je da je to kraj. I došlo je vrijeme da se susretne sa svojim tužiteljima.”

Imidž kraljice među kraljevima

Tijekom prošlih 37 godina njeno mjesto u povijesti kolumbijskih narkobosova postajalo je sve važnije, pozicionirajući je pored suvremenika iz medellinskog kartela, Pabla Escobara i Carlosa Lehdera.

Kao i u životu, Blanco je i u smrti ostala kameleon. Njezin imidž kraljice među kraljevima u televizijskim i filmskim projektima vidljiv je kroz interes gledatelja.

U godini kada je ubijena Luces Velásquez glumila je Blanco u kolumbijskoj telenoveli Escobar, el patrón del mal. Catherine Zeta-Jones preuzela je ovu ulogu u filmu The Cocaine Godmother iz 2017. godine. Sada Sofia Vergara glumi u Netflixovoj seriji Griselda. A Jennifer Lopez će dobiti glavnu ulogu u holivudskom biografskom filmu The Godmother.

Lifetime je opisao Blanco kao “pionirku”, Netflix je naziva “pametnom i ambicioznom kolumbijskom poslovnom ženom”, a Lopez je hvali kao “antijunakinju”, iako njena tri ubijena muža, desetak obitelji i možda stotine žrtava govore drugačije.

“Ona je sve ono što tražimo u pripovijedanju i dinamičnim likovima – ozloglašena, ambiciozna, konspirativna i hladna”, rekla je Lopez pri potpisivanju ugovora za ulogu 2019. godine.

Nadmašila najveće kriminalce

Mnogo prije nego što je popularizirana među publikom koja govori engleski u dokumentarcu Cocaine Cowboys iz 2006. i njegovom nastavku Hustlin’ with the Godmother iz 2008. godine, njena priča već je bila jedna od legendi američkih službi za borbu protiv kriminala.

DEA je 1993. objavila interni časopis pod naslovom Drug Enforcement kako bi obilježila 20. obljetnicu Nixonova osnivanja agencije.

Dokument opisuje ključne trenutke u povijesti agencije, od njezinog “obiteljskog stabla” koje datira u vrijeme prohibicije, do glavnih ruta trgovine drogom, do ubojstva specijalnog agenta Enriquea Kikija Camarene (u Netflixovom Narcos: Mexico glumi ga Michael Pena).

Poglavlje pod naslovom “Rogues” navodi pet najvećih kriminalaca u prvih 20 godina DEA-e. Blanco ih je sve nadmašila. Smatrali su je važnijom od osnivača medellinskog kartela Carlosa Lehdera. Escobar neće biti ubijen sve do prosinca te godine.

DEA je hvatanje Blanco svrstala iznad najvećih uhićenja osoba iz američkog podzemlja: Leroya Nickyja Barnesa, vođe najvećeg narkolanca u New Yorku, Waynea Akbara Praya, šefa krijumčarske organizacije iz New Jerseyja s pipcima diljem zemlje, te kemičara Georgea Marquardta, odgovornog za 126 smrti od predoziranja tada malo poznatom drogom fentanilom, koju je proizveo tako da bude do 400 puta jača od čistog heroina.

Voljela je ubojstva

Zbog čega su se Blanco toliko bojali? Prema izvorima iz DEA-e iz 1993. godine: “Griselda je voljela ubojstva. Tijela su ležala na ulicama Miamija kao rezultat njezinih sukoba. Okupila je oko sebe grupu pristalica poznatih kao Pistoleros.

Inicijacija u grupu stjecala se ubijanjem nekoga i odsijecanjem dijela tijela kao dokaz djela. Jedan od Pistolerosa ubio je suparnika tako što se dovezao do njega na motociklu i upucao ga iz neposredne blizine.”

To je postalo zaštitni znak medellinskog kartela.

“Ne samo da je ubijala suparnike i svojeglave ljubavnike već je ubojstvo koristila i kao sredstvo otkazivanja dugova koje nije htjela platiti. Posebno krvavi masakr koji se dogodio u srpnju 1979. u trgovačkom centru u Miamiju postao je poznat kao masakr u Dadelandu”, piše DEA.

U vrijeme kada su se tijela počela gomilati u Miamiju, Palombo je već godinama kružio oko Blanco. Izbjegla je uhićenje u New Yorku tijekom Operacije Banshee 1974. godine, jedne od prvih velikih operacija DEA-e koja je osnovana godinu ranije.

Mnogo toga se saznalo od doušnice

12 Kolumbijaca osuđeno je za krijumčarenje više od 10 kg kokaina tjedno, tada vrijednog 2.5 milijuna dolara, od 1972. do 1974. Kokain se nalazio u teretnim kontejnerima, gliserima, koferima, odjeći, šupljim drvenim vješalicama, pa čak i kavezu za pse u kojem se nalazio živi pas, prema izvješću o suđenju iz 1976. u The New York Timesu.

“Ali nikada je nismo vidjeli. Njezin se glas zapravo nikada nije pojavio u prisluškivanju”, rekao je Palombo. Blanco je pobjegla u Kolumbiju, gdje je DEA pokušala pratiti i natjerati je da se okrene kolumbijskim kartelima. “Ali to su bile samo puste želje, jer se to nikada nije dogodilo”, dodao je Palombo.

U Kolumbiji su je pratili barem do 1977. godine, ali je na kraju nestala. Kružile su glasine da je ubijena u Miamiju 1977. ili 1980. godine, ali Palombo joj se nije ponovno približio gotovo 10 godina nakon što je prvi put optužena tijekom Operacije Banshee.

U međuvremenu, mnogo toga što se saznalo (barem izvan Kolumbije) o Blanco i njezinom ranom životu došlo je iz druge ruke, od DEA-ine doušnice Marije Gutierrez, njene putničke agentice koja je na kraju postala prijateljica, osoba od povjerenja i neuzvraćena ljubav.

Tko je bila Griselda Blanco?

Griselda Blanco Restrepo rođena je u Cartageni, na karipskoj obali Kolumbije, 15. veljače 1943. godine. Napuštena od oca, Blanco je kao mlada odvedena u Medellin i odrasla je u sirotinjskoj četvrti gdje ju je majka, za koju se smatra da je bila prostitutka i alkoholičarka, divljački tukla.

Prisiljena živjeti na ulici, upoznala je svog prvog muža i mentora Carlosa Trujilla, teškog pijanicu i sitnog krivotvoritelja dokumenata. Par je otišao u New York sredinom 60-ih godina. Kao 20-godišnjakinja, Blanco je prešla put od džeparenja, krivotvorenja osobnih dokumenata do manjih količina marihuane.

“Krađe, lažne putovnice, džeparenje, cijeli njen život kretao se oko kriminala. U njezinom životu nije bilo zdrave supstance. Gotovo da moraš sažalijevati nekoga tko nikada nije imao pravu priliku”, govori Palombo.

“Inovativna poslovna žena”

U 60-ima u New Yorku kokain nije bio osobito popularan. Prodavao se u niskokvalitetnoj pasti zvanoj basuco ili “bazooka”. Ali kako se droga kristalizirala i potražnja porasla krajem tog desetljeća i u 70-ima, “inovativna poslovna žena” odustala je od marihuane i ušla u biznis s donjim rubljem. Napravila je tajne pretince u grudnjacima i angažirala kurire za uvoz kokaina.

Koristila je više izvora za svoju opskrbu i poput svog suvremenika Carlosa Lehdera zalagala se za udruživanje resursa i dijeljenje rizika s drugim trgovcima drogom, stvarajući ono što je postalo medellinski kartel i pripremajući scenu za njegovog najozloglašenijeg vođu Pabla Escobara.

“Moja se mama bavila krijumčarenjem droge od 60-ih godina. Bilo je to ludo vrijeme. Nikad više”, kaže njezin najmlađi i posljednji preživjeli sin Michael Corleone Blanco.

Nazvan po Michaelu Corleoneu iz filma Kum, Corleone Blanco popunio je praznine u povijesti svoje majke tijekom podcasta 2019. godine Berner’s Round Table.

“Nije se morala nikome klanjati”

Počela je dovođenjem 100 mazgi i radnika u planinske lance Anda i donošenjem poznate kolumbijske zlatne sorte marihuane u Medellin i dalje u svijet.

“I to je bila jedina četvrt koja je imala ubojice, Afro-Kolumbijce, kurve, krijumčarenje i marihuanu. I sve to je kontrolirala jedna žena, a zvala se Griselda Blanco”, rekao je Corleone.

Nakon Operacije Banshee i njenog povratka u Kolumbiju, kristalizirani kokain je postao popularan i ubrzo se Blanco vratila u Miami. Do ranih 80-ih godina Corleone Blanco je odrastao u Kaliforniji, skrivao se u Morgan Hillu, prerušen u običnog klinca koji gleda He-Mana, a ne Ala Pacina. Njegova tri starija brata Uber, Dixon i Osvaldo vodili su obiteljski posao iz Miamija, San Francisca i Beverly Hillsa.

“Ona je već predstavljala medellinski kartel, bila je kraljica. Nije morala slušati Pabla, nije se morala nikome klanjati jer im je svima omogućavala poslovanje”, prisjetio se Corleone.

Sklonost nasilju

Kameleon se nije vidio niti čuo veći dio desetljeća. Mogla je dobiti ili izgubiti 15 kilograma, promijeniti boju kose, izgledati bogato ili iscrpljeno, hipnotizirati kao kolumbijska kraljica ili proći kao sredovječna američka mama iz predgrađa.

No, do 1983. DEA i njezini neprijatelji počeli su joj se približavati kombinacijom sreće i doušnika među njezinim redovima, a posebice dviju mlađih žena.

“Ono što se promijenilo je njezina sklonost nasilju. Nije se zapravo brinula o poslu onako kako je trebala ili kako ga je vodila u prošlosti”, rekao je Palombo.

Iz vedra neba, ured DEA-e u Miamiju nazvala je zabrinuta majka rekavši da njezina vrlo lijepa i mlada kći izlazi s hispanoameričkim dilerom droge s naizgled beskrajnom količinom novca, Uberom Blancom.

Bio je to prvi trag o Blanco od 70-ih godina i prvi nagovještaj da su njeni sinovi, koji su bili premladi tijekom Operacije Banshee desetljeće ranije, ušli u posao. Šest mjeseci kasnije DEA je profitirala uhićenjem Geralda Gomeza, Kolumbijca koji je odlučio ostati u SAD-u zbog svog sina rođenog u Americi.

Često dovodila mlade žene da spavaju s njom

Palombo je Blanco spomenuo Gomezu, koji je bio suočen s 10 godina zatvora i deportacijom. Ne samo da je Gomez poznavao La Madrinu nego je bio i prijatelj s obitelji od vremena kada je radio kao mehaničar u Kolumbiji, servisirajući njezina vozila i turbo punjenja motocikala Osvalda Blanca. Još bolje, njegova sestrična viđala se s Dixonom Blancom u San Franciscu.

Palombo je pronašao trag. Gomez je na kraju stavljen u program zaštite svjedoka i od tada nitko nije čuo za njega. Bit će ih još, poput Maxa Mermelsteina, američkog židovskog krijumčara koji je bio pionir u prijenosu kokaina od Medellína do Miamija. Kasnije je pobjegao zato što je kartel raspisao nagradu od tri milijuna dolara za njegovu glavu i sakrio se u programu zaštite svjedoka.

“Max nam je rekao da je često dovodila mlade žene da spavaju s njom. Bilo je divljih zabava i orgija koje je priređivala u Miamiju”, rekao je Palombo.

“Kameleon koji se mijenja po volji”

Neprijatelji su se također približavali. Palombo kaže da se Blanco našla na meti zbog ubojstva člana obitelji Jorgea Ochoe, još jednog osnivača kartela Medellin.

Nakon što je pobjegla iz Miamija Blanco se tako neprimjetno uklopila u kalifornijsko okruženje da je Palombo isprva prošao pored nje prilikom prvog susreta u predvorju hotela u Newport Beachu.

“Kada sam je prvi put ugledao, bila je odjevena poput američke sredovječne žene. Imala je plavu periku, vrlo lijepo njegovanu. Sve je bilo vrlo dotjerano”, prisjetio se Palombo.

Nekoliko mjeseci kasnije bila je potpuno drugačija: neuredno odjevena, razbarušene kose, boja lica je bila užasna, a sveukupno je izgledala iscrpljeno.

“Kameleon koji se mijenja po volji. Kako je vrijeme prolazilo, postajala je sve više paranoična, jer je morala napustiti Miami zbog ubojica koji su je tražili”, rekao je Palombo.

Zamalo izbjegla zatvor

Iako joj se prostor sužavao, Blanco je zamalo izbjegla kazneni progon. Stephen Schlessinger, koji je počeo kao mladi tužitelj u južnom okrugu New Yorka tijekom Operacije Banshee, našao se u južnoj Floridi kada je Blanco došla na suđenje.

Nisu imali drogu kao dokaz, a njegov se slučaj u potpunosti temeljio na snimljenim razgovorima između Blanco, njezina tri sina i doušnika Gomeza, što je bio njen prvi osobni trag u SAD-u.

“Slučaj je prošao bez grama kokaina ili centa zarade od droge. To je zapravo bila zavjera s drogom, a dokaz je bio upravo ovaj razgovor. Sve se temeljilo na razgovoru”, rekao je Schlessinger.

Sve što su imali tužitelji bili su snimljeni razgovori, koje su morali tumačiti agenti i stručnjaci za žargon povezan s drogom, u biti prevodeći španjolski i eufemizme poroti.

Nije to baš bio pretjerano uvjerljiv slučaj. Schlessinger je razmatrao podizanje optužnice i za Operaciju Banshee, no slučaj je bio prestar i fizički dokazi nisu mogli biti pronađeni. Prošlost, ubojstva, ništa od toga nije procesuirano u njezinom prvom suđenju. To će doći kasnije.

Schlessinger ni dandanas ne zna kako nije oslobođena na tom suđenju: “Dva dana smo gubili vrijeme na raspravu, zapravo smo samo pokušavali protumačiti o čemu se govorilo na snimkama. Ujutro trećeg dana suđenja, njezin odvjetnik ustaje i kaže da će Blanco prihvatiti krivnju. Koji je bio motiv za to, nisam imao pojma.”

Sudac zaboravio na dogovor

Danas pokojni sudac Eugene Spellman kritizirao je Blanco tijekom izricanja presude. Dobila je zakonski maksimum od 35 godina zatvora. U sudnici je nastala pomutnja. Sudac je bio odlučan. Blanco, odjevena u crno i držeći krunicu i Bibliju, nije pokazala vidljivu reakciju. Njena obitelj bila je u šoku.

Schlessinger i Palombo su zaključili da su obavili odličan posao te su otišli na svečani ručak. Uhvatili su svoju kameleonku i sada su je držali zaključanu u tegli. Dok su grickali svoje hamburgere, Schlessingerov biper se uključio – sudac ga je želio odmah vidjeti.

“Ušao sam u njegove odaje i tamo nije bilo apsolutno nikoga. Sudac je sjedio sam i rekao da je pogriješio, kako je zaboravio na dogovor da će Blanco biti osuđena na 10 ili 12 godina zatvora”, prisjeća se Schlessinger.

Očigledno je, rekao je Schlessinger, ostarjeli sudac zaboravio na zakulisni dogovor koji je sklopio da ne osudi Blanco na dulju kaznu nego što su njena tri sina – Uber, Dixon i Osvaldo – osuđeni nedugo prije početka njenog suđenja.

Schlessinger kaže da je od njega zatraženo da prihvati izmjenu kazne u službenoj pisanoj presudi, a sudac je dodao da bi “moglo biti vrlo opasno” za Blancove branitelje ako odbije učiniti. U konačnici, Schlessinger kaže da je dobio izbor – prihvatiti kaznu ili se vratiti suđenju.

“Nije bilo sumnje. Nije bilo izbora. To nije bio jak slučaj. Posebno protiv nje. Sinovi i njihovi razgovori su bili malo koherentniji, bili su malo više inkriminirajući, ali protiv nje je to bila samo zbrka, salata od riječi”, rekao je Schlessinger: “Bili smo ogorčeni cijelom stvari. Gledano u cjelini, bilo je to oličenje pravde u južnoj Floridi ranih 80-ih godina.”

Ubijena je na tržnici

Dok je služila kaznu, državni odvjetnici pokrenuli su više slučajeva ubojstava i činilo se da će ostatak života provesti iza rešetaka ili možda na električnoj stolici. Međutim, Blanco je sklopila još jednu nagodbu nakon što su tajnice u uredu državnog odvjetnika okruga Miami-Dade bile upletene u skandal s telefonskim seksom s njegovim ključnim svjedokom i njenim omiljenim egzekutorom Jorgeom Rivijem Ayalom.

Priznala je tri ubojstva drugog stupnja 1998. i izašla 2004. godine, kada je deportirana u Medellin. Živjela je još osam godina prije nego što je 2012. ubijena – daleko duže nego što je itko očekivao.

Smatra se da je njezinim neprijateljima trebalo osam godina da je pronađu. Schlessinger vjeruje da je to vjerodostojno, jedino iznenađenje je što se nije dogodilo ranije. Tri od njezina četiri sina ubijena su nakon što su odslužili kaznu i vratili se u Kolumbiju.

Palombo misli drugačije. Za njega je zagonetno zašto nije platila najvišu cijenu, poput svojih sinova, čim se vratila u Medellin, gdje je živjela javno u otmjenoj četvrti. Ako je netko želio osvetiti izgubljenu voljenu osobu, nije trebao čekati osam godina da je pronađe: “Nije se skrivala. Ubijena je na tržnici. Navodno je bila vrlo dobronamjerna prema podređenima i to je možda bio razlog zašto se mnogi ljudi nisu zamarali s njom.”

Još jedan razlog, nagađa Palombo: “Ne postoji ništa gore što se tiče kriminalne zajednice nego kada se netko pretvori u doušnika.”

Posljednji preživjeli sin napustio obiteljski posao

Nakon desetljeća bježanja iz DEA-ine mreže, odbijanja prijedloga da se suprotstavi kartelima i odsluženja zatvorske kazne, je li Kokainska kuma trebala postati državni svjedok? Pratite tajming, kaže Palombo.

Blanco je ubijena 3. rujna 2012. u dobi od 69 godina. Iza nje je ostao njezin najmlađi sin, Michael Corleone Blanco, poznat i kao Michael Corleone Sepulveda po ocu Dariju Sepulvedi. U vrijeme majčine smrti bio je u kućnom pritvoru otkako je uhićen 12. svibnja 2011. po dvjema točkama optužnice za trgovinu kokainom i zavjeru za trgovinu kokainom, piše The Miami New Times.

Nakon majčine smrti Blanco je u intervjuima rekao da je napustio obiteljski posao. On je zvijezda reality serije VH1 Cartel Crew, koja se prikazuje od 2019. Njegovo vjenčanje prikazano je u epizodi iz 2021. i sada ima svoju djecu o kojoj mora brinuti.

Blanco Sepulveda pojavio se u podcastu hip hop umjetnika Berna i govorio o tome kako ostaviti kriminal iza sebe, ne živjeti u strahu i pokrenuti poslove kao što je Pure Blanco, tvrtka za uličnu robu koja se predstavlja kao “Životni brend milijardera iz kartela” u modi, filmu, glazbi, licenciranju i kanabisu, poput kolekcije La Madrina Wake N Vape za “okus 80-ih godina”.

“Majka me naučila da budem kameleon”, rekao je Blanco.