KRAJEM svibnja ili početkom lipnja trebalo bi krenuti snimanje filma 260 days u režiji Jakova Sedlara i prema scenariju oskarovca Barrya Morrowa, uz ugledna glumačka imena s kojima se još dogovara angažman, najavljeno je u Osijeku na konferenciji za novinare.

Film će se snimati prema autobiografskom romanu 260 dana, u kojem se autor Marijan Gubina bavi ratom u Hrvatskoj 1991. godine i govori o 260 dana provedenih u zatočeništvu.

“Preko sudbine obitelji Gubina može se vidjeti kako je sve počelo jer je to univerzalna priča i metafora o onome što se 1990-ih događalo na teritoriju Hrvatske. Bitan dio cijelog filma bit će na glumcima i zato smo se odlučili na jednu sjajnu ekipu britanskih i američkih glumaca uz nekolicinu i hrvatskih glumaca”, kazao je Sedlar dodavši da će film snimati na engleskom jeziku na lokacijama Slavonije i Baranje, Osijeka i Vukovara

Sedlar smatra da je to bolje i za film jer je autorima bitno da se on prikazuje i izvan Hrvatske.

Napominje i da je to prvi tako veliki film koji se financira privatnim novcem.

Prikupljeno 2.35 milijuna eura

Dosad je prikupljeno 2.35 milijuna eura, što je dovoljno za dobru produkciju s izvrsnim britanskim glumcima, poručio je Sedlar.

Postprodukcija će se nakon snimanja u Hrvatskoj raditi tri do šest mjeseci u Hollywoodu. Predstavljanje filma trebalo bi se dogoditi na festivalima do kraja godine, dok njegovo prikazivanje u kinima očekuje u siječnju ili veljači sljedeće godine.

Marijan Gubina, po čijem će se autobiografskom romanu raditi ovaj film, izrazio je zadovoljstvo što su “uspjeli uvjetovati da se snima u Slavoniji i Baranji te da Hollywood i svijet dovedu kod nas”. Naglašava da se filmom želi cijelom svijetu prikazati istinite činjenice o Domovinskom ratu.

“Posebna mi je želja da film pokaže mlađim generacijama točne činjenice o ratu u Hrvatskoj i da se pokaže kako Hrvati nisu nasilan narod, da ne teže osveti i nasilju nego miru, što je glavna poruka filma”, istaknuo je Gubina.

Zamjenik župana Josip Miletić izrazio je zadovoljstvo što će se nakon knjige snimati i film vrhunske produkcije te je uvjeren da će poruka filma daleko odjeknuti i edukativno i mirotvorno djelovati na buduće generacije.

Glumačka ekipa bit će formirana do kraja ožujka, a zasad se zna da su angažirani njemačka glumica Hanna Schygulla i Armand Assante, dok će od hrvatskih glumaca u filmu igrati Lujo Kunčević, Pere Eranović i Konstantin Haag.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?