FILMSKI program posvećen filmskom redatelju Veljku Bulajiću koji je preminuo u travnju ove godine, održat će se u pulskom Kinu Valli od 5. do 9. srpnja, uoči službenog početka 71. Pulskog filmskog festivala (PFF), najavili su organizatori. Program se odvija u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Kinotekom, izvijestio je u četvrtak Pula Film Festival.

Bulajić je režirao 14 dugometražnih igranih filmova, dva dokumentarna (Skopje ’63, 1964.) i (Titovi memoari, 1980.) te dvije televizijske serije. Prvi njegov dugometražni igrani film Vlak bez voznog reda (1959.) dobio je Zlatnu arenu za scenarij i bio je uvršten u glavni program Filmskog festivala u Cannesu.

Osim toga, 1986. godine snimao je Obećanu zemlju u kojoj problematizira politiku kolektivizacije, a politički parnjak tim filmovima čini Uzavreli grad (Velika zlatna arena) s analizom fenomena industrijalizacije, od njezinih mana do vrlina.

Slavu stekao ratnim filmovima

No, navode iz PFF-a, pravu domaću i svjetsku slavu stekao je svojim ratnim filmovima partizanske tematike – Kozara (1962.) koji je dobio Veliku zlatnu Arenu i zlatnu medalju na festivalu u Moskvi i posebice Bitka na Neretvi (1969.) gdje je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji stranoga filma.

Bulajić je dobitnik državne Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo i nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo Hrvatskoga društva filmskih kritičara, dok mu je 2015. izdana monografija Veljko Bulajić: Vlakom bez voznog reda u povijest filma.

Popratni program

U popratnom programu Festivala posjetitelje očekuju predstavljanja novih knjiških i glazbenih izdanja posvećenih kinematografiji, kao i izložbe koje tematiziraju film.

Zlatko Vidačković i Iva Rosanda Žigo u monografiji Hrvatski film u 21. stoljeću (2023.) analiziraju suvremenu hrvatsku dugometražnu igrano-filmsku produkciju, dajući uvid u 190 filmskih naslova od 2001. do 2022., uz sintezu novinskih filmskih kritika koje su dobivali. Knjiga propituje ključne redatelje, žanrove i društvene teme tog perioda, ali i tko su najekraniziraniji hrvatski književnici te kako se mijenjala kritička recepcija hrvatskog filma. 

U međuvremenu Upravno vijeće Javne ustanove Pula Film Festival jednoglasno je donijelo odluku da se ovogodišnja Nagrada Marijan Rotar posthumno dodijeli dizajneru Predragu Spasojeviću koji je zaslužan za neka od vizualnih rješenja Pulskog filmskog festivala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?